Från a till o

HLR-dockor skiljer sig åt avseende funktion

Förr i tiden kunde HLR-instruktörer packa upp HLR-dockor, med ben och allt, i stora lådor och släpa dessa fram och tillbaka. Det vara bra att hoppas att man inte skulle sträcka sig när man hivade upp dockan på rullvagnen. Sedan den tidens HLR-dockor introducerades på marknaden har mycket hänt. HLR-dockan Anne finns fortfarande kvar, men dagens HLR-dockor är inte bara smartare utan dessutom lättare och mindre. Här får du ta del av information som hjälper dig att välja rätt docka för ändamålet och därigenom spara pengar eller tillföra extra värde genom att välja rätt dockor för din målgrupp.

HLR-dockor finns tillgängliga i alla möjliga färger, former och storlekar. Det går även att få dockor med olika etniciteter. De har olika funktioner såsom väldigt verklighetstrogen anatomi samt system för muntlig och visuell feedback vid kompressioner. Utifrån vilka funktioner dockan i fråga har kan du avgöra vilken docka du behöver. Vissa funktioner kan du sannolikt klara dig utan.

Skillnader i funktion mellan olika HLR-dockor

Vissa HLR-dockor ser mer verkliga ut än andra. Just utseendet på en docka är en faktor som avgör priset i högre utsträckning än hur enkel dockan är att bära omkring på. Vanligtvis har de dockor som är verklighetstrogna olika hudfärger som du kan välja mellan. De har verklighetstrogen bål och även ansiktet ser äkta ut. Dessa HLR-dockor finns i storlekar som påminner om en riktigt vuxen människa, ett barn samt ett spädbarn. De är ofta tyngre och dyrare än mindre sofistikerade dockor.

Om du använder en träningsdefibrillator blir placeringen av dess elektroder mer verklighetstrogen när du använder dig av mer verklighetstrogna HLR-dockor. De har ofta mer utrymme på bröstet och en mer realistisk anatomi. Dessa dockor har “hud” på bröstet som täcker den gjutna kroppen. Att få elektroderna att fästa kan vara ett problem oavsett vilken typ av docka du använder. HLR-dockor med en kropp av skumplast är lite enklare att rengöra men slits ofta ut snabbare än de modeller som har utbytbar “hud” på bröstet. Mer avancerade dockor kan användas för träning med en riktig hjärtstartare, där man faktiskt sänder en elektrisk stöt till dockan.

HLR-dockor har kommit en bra bit på vägen sedan allt började med HLR-dockan Little Anne som fortfarande används friskt för att lära ut hjärt och lungräddning. För information om just denna klassiker när det kommer till HLR-dockor, rekommenderar vi att du följer länken ovan. Det finns ett stort utbud dockor i dagsläget och med detta kommer en rad fördelar. Det som tidigare var en ganska snäv utbildning har kommit att breddas över tid. Såväl män som barn och kvinnor finns representerade i utbudet dockor. Sedan utbildningar inom hjärt-lungräddning blivit någonting allmänt känt, har efterfrågan växt. I dagsläget utbildar sig människor över hela Sverige för att ha den kunskap som behövs vid krissituationer eller större olyckor.