Från a till o

Skräm bort tjuven med larm

Skräm bort tjuven med larm

Alla vill vi att vår bostad är trygg och säker. Här förvarar vi våra viktigaste ägodelar som datorer, kameror, smycken och arv från släkten. Vi vill självklart också att vår familj och våra husdjur går säkra i sin hemmiljö. Larm är ett sätt att hålla tjuvar borta från sitt hem och säkerställa tryggheten för alla. Så skaffa larm och håll tjuvarna borta från ditt hem!

Larm minskar risken för inbrott

All erfarenhet och statistik visar att effektiva larm minskar risken för inbrott. Det är bättre att ha ett billigt inbrottslarm än inget larm alls, under förutsättning att det billiga larmet är kopplat till någon form av åtgärd. Men ett larm kan inte ersätta ett bra skalskydd, det vill säga godkända lås på dörrar och fönster. När larmet går betyder detta bara att det finns en objuden gäst i huset. Personen har alltså redan tagit sig in i bostaden. Med andra ord är det redan försent. Ett larm stoppar alltså inte oinbjudna gäster, men med ett larm är hjälp snabbt på väg och tjuvarna blir dessutom stressade. Att skylta med att huset är larmet är inte heller en dum idé. Om en tjuv ser säkerhetsbolagets logga på en ytterdörr så förstår hen att huset är larmat och det vill man ju som tjuv helst undvika.

Krav på godkänt larm

Det finns många olika typer av larm som alla fyller sin funktion, men det är inte säkert att de är godkända av försäkringsbolagen. Ett larm är godkänt av Försäkringsförbundet om det är installerat av certifierad installatör och om alla delar i larmet är certifierade enligt Försäkringsförbundets regler. Man kan vara säker på att man får ett godkänt larm om man vänder sig till en certifierad installationsfirma. Godkända larm består av en centralenhet med uppringare, en kontrollenhet där man knappar in en kod för att aktivera eller stänga av larmet. Vidare består det av magnetkontakter, rörelsedetektorer, sirener och så vidare.

Till kategorin icke godkända larm hör vaktbolagens inbrottslarm, som ofta hyrs ut av bolagen men monteras av inhyrda entreprenörer. Det gäller även försäkringsbolagens egna larm. Eftersom de inte är sålda och installerade av samma certifierade företag är de inte godkända enligt Försäkringsförbundets regler. Därmed inte sagt att de ger dåligt skydd. Larmen gör sin plikt om de knyts till larmcentral och väktartjänster. Men ta alltid det säkra före det osäkra och välj ett godkänt larm.