Från a till o

Är inte relationen vad den varit?

Efter flera år i en relation kan energin som fanns mellan er från början förändras, saker som tidigare skedde utan någon ansträngning kan bli motiga. Middagar som tidigare brukade fyllas med prat och skratt kan bli tystare. Det går inte längre lika lätt att hantera vardagsstress, ångest och problem med hjälp av kärleken mellan er. Kärleken avtar och känslan för detaljer likaså, samtidigt som vardags-stressen kryper in i hemmet. När diskussioner uppstår liknar de mer bråken som kan ske mellan syskon emellan, än de mellan två vuxna i en kärleksrelation. Tidigare brukade bråken leda till lösningar, försoning och en fördjupad relation. Ni brukade lära er av varandra, men inte längre. Om du känner igen dig i något av det ovanstående, kan vara en bra idé att överväga parterapi. Det är viktigt att söka hjälp i tid, innan man når för djupt ner i negativa mönster, som kan vara omöjliga att vända om man inte identifierar dem i tid.

Ett första steg till parterapi

Någon av er föreslår att ta hjälp, att gemensamt ta ett beslut om parterapi. Det är inte ovanligt att den andra partnern behöver tid för att vänja sig vid tanken på att våga bjuda in en terapeut in i den mest privata delen av livet och låta en tredje part ta del av konflikterna. När tvekan är över och båda är med på att parterapi är rätt väg att gå så börjar sökandet efter en passande metod och en passande terapeut. Parterapi kan gå till på flera olika vis. En rädsla som många par har är att de ska bli beskyllda för hur relationen ser ut. Då kan det vara bra att veta att parterapi inte har sin utgångspunkt i vem som har gjort fel, utan på att uppmärksamma er på negativa mönster, som aktivt kan motarbetas.

Hitta rätt på Kungsholmen

Bor du på Kungsholmen eller i Stockholms innerstad är det ingen dum idé att söka dig till en mottagning just här. En stor del för att kunna bygga in terapi med ett regelbundet schema i vardagen är att ha det nära där ni bor eller arbetar. På så vis byggs det lättare in naturligt utan att orsaka stress och logistiska utmaningar. Precis som i relationer så kan en kemi mellan terapeut och patient vara en framgångsfaktor, varför det kan vara bra att främst vända sig till en plats, som man har fått rekommenderad av exempelvis bekanta. Genom att boka ett första besök på en okänd mottagning kan man även enkelt i ett inledande skede få en känsla för om det känns rätt eller inte – det viktigaste kan vara att ta ett första steg mot en förändring oavsett vem det är man träffar.