Från a till o

En klassisk kortspelsfavorit

Skitgubbe är ett populärt kortspel som har underhållit generationer av spelare. Det är känt för sina enkla regler, snabba tempo och det strategiska djupet som krävs. I denna artikel kommer vi att djupdyka i skitgubbe regler och ge insikter om hur man mästerligt spelar detta klassiska kortspel.

Grundläggande om Skitgubbe

Skitgubbe, även känt som ‘Svälta Räv’, är ett kortspel som vanligtvis spelas med en vanlig kortlek med 52 kort. Spelet är mest populärt i Sverige men har även anhängare i andra delar av världen. Det kan spelas av 2-4 spelare, vilket gör det till ett utmärkt val för familjespelkvällar eller som en social aktivitet bland vänner.

Skitgubbe regler

Målet med spelet är att bli av med alla sina kort och undvika att bli ‘skitgubben’, det vill säga den spelare som är kvar med kort i slutet av spelet. Här är en steg-för-steg genomgång av de grundläggande reglerna:

  • Kortleken: Börja med att blanda en standardlek och dela ut tre kort till varje spelare. Lägg sedan tre kort med framsidan nedåt på spelbordet och tre kort med framsidan uppåt ovanpå de nedåtvända korten.
  • Spelstart: Den spelare som sitter till vänster om dealern börjar spelet genom att lägga ett kort på bordet. Nästa spelare måste sedan matcha detta kort med samma valör eller spela ett högre kort. Om spelaren inte kan eller väljer att inte spela ett kort, måste de ta upp högen.
  • Specialkort: Vissa kort har specialfunktioner. Till exempel kan tvåor och tior spelas på vilket kort som helst. En tio ‘rensar’ bort högen och spelaren får lägga ett nytt kort. Om en spelare lägger en två, måste nästa spelare lägga en annan två eller dra högen.
  • Vända upp nedåtvända kort: När en spelare har spelat sina tre handkort, vänder de upp de nedåtvända korten på bordet och spelar dem. Om en spelare inte kan spela ett kort från handen, drar de hela högen och fortsätter spelet.
  • Avsluta spelet: När alla spelare har använt sina kort på bordet, fortsätter spelet utan att dra nya kort. Den som först blir av med alla sina kort vinner, medan spelaren som är kvar med kort blir ’skitgubben’.

Strategier för att vinna i skitgubbe

Att spela skitgubbe kräver mer än bara tur; det kräver också strategiskt tänkande. Här är några tips för att förbättra ditt spel:

  • Spara specialkort: Att hålla kvar tvåor och tior kan vara avgörande, särskilt mot spelets slut.
  • Observera motståndarnas: Genom att uppmärksamma vilka kort dina motståndare spelar, kan du planera dina drag mer effektivt.
  • Använd bluffar: Ibland kan det vara strategiskt att dra högen även om du kan spela, bara för att behålla starka kort till senare.

Skitgubbe kan anpassas med olika varianter för att göra spelet mer intressant. Till exempel kan man införa ‘jokrar’ som vildkort eller ändra specialkortens funktioner för att lägga till en extra utmaningsnivå.