Från a till o

Att starta ett cateringföretag i Stockholm

Att starta ett cateringföretag i Stockholm

Är du stockholmare sedan gammalt? Eller funderar du på att flytta till huvudstaden, och behöver en sysselsättning? Den som är intresserad av catering har goda förutsättningar att lyckas i Stockholm. Visst, det finns många aktörer på marknaden idag, men samtidigt är det också här det största kundunderlaget finns. Om man hittar en nisch och lyckas tillskansa sig kunder därigenom, finns goda chanser till en långlivad och lukrativ verksamhet. Men det är nog ingen som sticker under stol med att det är mycket jobb.

Stöd från regionen

Som när du startar vilket företag som helst i Stockholmsregionen, finns viss hjälp att få. Faktum är att kommunen samarbetar med en rad olika organisationer för att erbjuda hjälp till stadens entreprenörer. Till exempel kan följande aktörer hjälpa dig att komma igång med catering i Stockholm:

  • Start-Up Stockholm. En organisation som erbjuder kostnadsfri rådgivning till den som behöver stöd för att förverkliga sin affärsidé.
  • Den här organisationen erbjuder gratis rådgivning till någon som vill starta eget företag tillsammans. Det kan vara socialt företag, kooperativt företag eller småföretagarsamverkan. Möjligen kan den som ska syssla med catering i Stockholm även ha nytta av det här stödet.
  • Almi Företagspartner.Almi Företagspartner kan eventuellt ge dig hjälp med startkapital. De konstaterar att det kan krävas mer än en stark vilja och en bra idé för att lyckas med en verksamhet. Förutom hjälp med kapital kan du också få stöd från erfarna rådgivare.

Läge

Hur viktigt är egentligen läget för den som sysslar med catering? Om man inte ska sälja maten själv direkt, som en restaurang, är det kanske lite mindre viktigt. Det finns en del företag som har sina lokaler i företagstäta områden, till exempel Kista i nordvästra Stockholm. Här kan det finnas goda möjligheter att få regelbundna uppdrag. Storföretagen i Stockholm – för det finns ett par – kan med jämna mellanrum behöva catering till stora möten och konferenser.

Men man är kanske inte lika lägesberoende som vanliga restauranger är. Många krogägare förlitar sig på att folk helt enkelt går förbi och droppar in spontant. Dessa lokaler är givetvis lite dyrare att hyra i de allra flesta fall.