Från a till o

Kontrollfrågor att ställa när bastubygget är klart

Har drömmen om en egen bastu blivit sann? Oavsett om du har byggt den själv eller anlitat en hantverkare är det givetvis otroligt viktigt att se över säkerheten eftersom det kan finnas många faror med en bastu. Detta kan man med fördel göra innan man börjar använda den men också ha som rutin att genomföra lite då och då, så att man vet att man är på den säkra sidan när man kliver in för att njuta av en varm och härlig stund.

Är dörren säker?

En av dom viktigaste sakerna att se över och kontrollera för den som har införskaffat en bastu är att dörren fungerar som den ska. Det kan verka som en liten detalj men för att snabbt kunna ta sig ut om en olycka skulle uppstå finns det några saker som är bra att hålla koll på. För det första är det en klar fördel om dörren öppnas utåt. För det andra får det under inga omständigheter finnas lås på en bastudörr eftersom det medför en stor risk. Till sist ska man även kontrollera handtaget så att det inte är för varmt att hålla i trots en hög temperatur inne i bastun.

Är aggregatet placerat rätt?

En annan otroligt viktig sak att aggregatet har placerats korrekt. Reglerna skiljer sig något för vedeldad- och eldriven bastu så här är det viktigt att ta reda på vilka mått som gäller, till exempel takhöjd och avstånd. Man ska också se till att man kan ta sig förbi utan svårigheter och att det finns ett skydd för aggregatet. Har man inte det kan det vara klokt att införskaffa ett så att inte bastugästerna riskerar att bränna sig.

Är ventilationen bra?

Precis som när det gäller mått och andra restriktioner kring aggregatets placering i en bastu så gäller olika saker för ventilationen. Generellt ska den dock vara ordentligt tilltagen och får aldrig sättas igen. När bastun är ny är det vanligtvis inga bekymmer men det kan vara bra att tänka på att kontrollera den med jämna mellanrum så att det inte samlas smuts och damm som stoppar upp luftflödet.

Värme, elektricitet och fukt är en farlig kombination och man ska alltid vara noggrann med att kontrollera säkerheten i sin bastu med jämna mellanrum. En dörr som är svår att öppna kan ställa till med hemska olyckor och likaså det varma aggregatet.