Från a till o

Ta hand om ditt skägg med rätt produkt

Det blir alltmer populärt att odla skägg och idag har nästan alla män någon form av ansiktshår. Men hur ska man ta hand om sitt skägg? Och hur fungerar egentligen en skäggolja? Läs vår artikel nedan och få reda på allt du behöver om hur skäggolja fungerar och tips om hur den kan hjälpa dig till en smärtfri skäggodling.

Hur fungerar skäggolja?

Skäggolja är viktigt att använda om du har skägg, oavsett längden. Den ger både fukt och näring till skägget och motverkar irritation. Har du flagnande hud i ansiktet så hjälper skäggolja. Skäggolja luktar gott och gör ansiktshåret mjukt och håller ihop det. Den är också en viktig faktor för din skägghygien. Den tar bort eventuella bakterier och svamp från skägget.

Skäggolja är också utmärkt att använda vid klåda. Anledning till att det lätt börjar klia när man sparar ut skägget är att körtlarna som håller vår hud fuktig inte ökar i storlek. När skägget nått en viss längd så blir din hud under skägget och skäggstråna uttorkade. Du råder lätt bot på detta med skäggolja.

Vad är skäggolja?

Skäggolja görs på essentiella oljor som innehåller vitaminer och näring. Den är antiseptisk och bakteriedödande och förebygger akne. Skäggolja innehåller också andra typer av oljor till exempel jojobaolja eller arganolja som utvinns från växter och kallas ibland “bärande olja”. Deras uppgift är att hålla skägget och huden återfuktad.

Hur använder man skäggolja?

Skäggolja ska man använda varje dag om man har skägg. Oftast räcker det att bara använda några droppar. Oljan ska appliceras i lite fuktigt skägg så efter du har duschat och eventuellt torkat skägget med handduk. Värm upp några droppar mellan handflatorna och arbeta in den ordentligt i skägget och skäggbotten. Man ska alltid börja överst och sedan massera in oljan nedåt. Om du har en svinhårsborste så ska du använda den för att fördela skäggoljan över hela skägget. Till sist kan du ta en kall och blöt handduk och hålla mot skägget, det fungerar som en hårinpackning.

Får skägget att lukta gott

De flesta skägg luktar inte särskilt gott utan skäggolja. Använder du skäggolja så ger du också ditt skägg en fräsch och god doft. Vanliga dofter är tall och lemongrass. De kan lukta lite starkt i början men det brukar snabbt lägga sig. Det finns också skäggoljor som har en uppiggande doft av mynta, eukalyptus och teträd, perfekt att använda på morgonen för en fräsch start. Glöm dock inte bort att skäggolja inte ska användas som en parfym, det är fortfarande små kvantiteter som gäller.