Från a till o

Vill du gå ner i vikt – undvik detta

Vill du gå ner i vikt – undvik detta

Det är givetvis viktigt att tänka på vad du äter och hur du tränar om du vill gå ner i vikt. Men det finns även vissa saker som du bör undvika om du vill gå ner i vikt snabbare och enklare.

Om du vill gå ner i vikt är det viktigt att tänka på att röra sig mycket, men även att tänka på vad man stoppar i sig och hur och när man gör det. Nedan kommer vi att tipsa om några vanor som du bör undvika om du vill gå ner i vikt. 

  • Hoppa över frukosten: Det finns en risk för att du äter mer än du behöver senare under dagen, eller att du blir väldigt sugen på att äta något sött vid 10-tiden.
  • Jobbfikan: Under en arbetsdag kan fikorna och ursäkterna att äta något sött bli många. Det är extra lätt att frestas om alla andra äter sötsaker. Men skapa vanor som gör att du kan delta på dessa fikastunder utan att äta sötsaker. Ta med dig en frukt eller nöj dig med en kopp te eller kaffe, så går du lättare ner i vikt.
  • Sött utan att vara sugen: Ibland blir man erbjuden fika, kanske hembakat, som man egentligen inte är sugen på, men man äter det ändå för att inte vara oartig eller för att inte hamna utanför. Men ingen borde behöva äta sötsaker de egentligen inte vill ha. Ska du äta något sött är det bättre att spara sig tills man verkligen är sugen.
  • Handla hungrig: Ofta handlar vi mat på väg hem från jobbet, när vi redan är hungriga. Då är det dels svårare att tänka igenom vilken mat man verkligen behöver och dels är det lätt hänt att man köper med sig något godis. Undvik detta genom att planera, storhandla, och laga mat för flera veckodagar, så blir det enklare att gå ner i vikt.
  • Kvällsfika: det är en vana i många familjer att fika innan man går och lägger sig, men försök begränsa detta fika till en kopp te. Eftersom matsmältningen är långsammare på natten är det svårt att gå ner i vikt om man äter på kvällen.
  • Äta allt för få kalorier: Dels behöver kroppen kalorier för att må bra, och dels så finns det en risk att ämnesomsättningen blir långsammare om du äter väldigt få kalorier, och då går du också ner i vikt långsammare.