Från a till o

Så får du hjälmen att sitta som en smäck

Så får du hjälmen att sitta som en smäck

Hjälmens uppgift är att skydda ditt huvud, vilket förmodligen är den mest värdefulla delen av din kropp. Enligt en australiensisk studie utgör cyklister i 3 procent av alla fall av dödsolyckor i trafiken och 15 procent av alla fall där sjukvård krävs till följd av en trafikolycka. Därför bör du vidta alla åtgärder du kan för att öka din säkerhet i trafiken.

Utan att överdriva kan du genom att bära en godkänd cykelhjälm som sitter som den ska avgöra huruvida du ska överleva en eventuell olycka eller inte. Det är självklart väldigt viktigt att bära hjälm, och även lag på att alla personer under 15 års ålder ska göra detta, men det finns ingen anledning att bära en hjälm på huvudet om den inte sitter ordentligt. Här går vi igenom hur du säkerställer att din hjälm har en bra passform.

Mätt ditt huvud

Cykelhjälmar finns ofta tillgängliga i flera olika storlekar. Oftast passar inte en enda hjälm alla cyklister, vilket innebär att du bör känna till ditt huvuds omkrets för att kunna välja en hjälm av rätt storlek. Om du känner att du ligger mellan två hjälmstorlekar bör du välja den större hjälmen snarare än att klämma in huvudet i den mindre. Det är enklare och säkrare att anpassa en något större hjälm för ditt huvud än att försöka få en för liten hjälm att sitta ordentligt på huvudet. Du bör också ha i åtanke att du kan behöva en cykelmössa eller ett pannband under hjälmen för att hålla dig varm på vintern. Om din hjälm är för liten har du inte tillräckligt utrymme för din huvudbonad.

Så anpassar du hjälmen

Börja med att lossa alla spännen på hjälmen. När hjälmen sitter på huvudet kan du sedan gradvis spänna dessa för att få den perfekta passformen. Se till så hjälmen sitter rakt och inte lutar framåt, bakåt eller åt någon av sidorna.

När du är nöjd med hjälmens placering på huvudet är det dags att spänna remmarna. Hjälmen bör sitta tillräckligt tight för att hållas på plats utan hakremmens hjälp och följa ditt huvud när du rör på det. Slutligen spänner du hakremmen så du får plats med ett finger under hakan men inte mer.