Från a till o

Bredband för alla

Bredband för alla

Bredband är ett samlingsnamn för att beskriva de olika sätt man kan skicka data med hög hastighet. Bredband kan fås vis olika tekniker som via fibernät eller via signaler från radiosändare, då brukar det kallas mobilt bredband. Bredband kan även komma från kabel-tv eller telefonledningar. Att hitta det bästa bredbandet innebär att man får jämföra alternativen. Olika internetleverantörer har sina respektive fördelar.

Bäst bredband

Ett fast bredband kopplas till nätet via ett jack i väggen. Sedan skickar en router vidare signalen till de enheter du vill koppla upp på nätet via wifi. Idag kan man även köpa ett mobilt bredband som går att ta med sig och som använder samma teknik som mobiltelefoner gör det vill säga 3G, 4G eller från och med 2020 även 5G-nätet. Det finns många fördelar med ett mobilt bredband men ett fast bredband eller ett ”vanligt” bredband är att föredra om du vet att täckningen på den plats du ska använda bredbandet är dålig. Ett fast bredband påverkas inte av täckning på samma sätt som ett mobilt bredband gör. En annan anledning att välja ett fast bredband istället för ett mobilt bredband är om du vet att du kommer att använda bredbandet på samma plats, till exempel om du enbart vill ha det i ditt hem.

Hasigheten har ofta betydelse

En ytterligare fördel med ett vanligt bredband jämfört med ett mobilt bredband är hastigheten. Denna påverkas dock av en mängd faktorer men ett mobilt bredband kommer sällan upp i samma hastighet när det gäller upp- och nedladdning som ett fast bredband. Så du som behöver ett riktigt snabbt bredband bör välja ett fast bredband. Du som vet att du kommer att behöva ladda upp eller ned filer kan även överväga ett fast bredband istället för ett mobilt bredband. Trots detta så är utvecklingen när det gäller hastighet för mobila bredband mycket positiv. Under en tioårsperiod så har hastigheten när det gäller mobila bredband ökat med över 1000 procent. Mellan år 2014 och 2017 så fördubblades hastigheten för att skicka iväg data och mellan samma år så fyrdubblades hastigheten för att ta emot data. Fördelen med ett mobilt bredband är att du kan ta med dig bredbandet var du än behöver det.

Det finns åtskilliga internetmöjligheter idag och att hitta det bästa bredbandet är inte någonting statiskt. Att ställa alternativen mot varandra är därför någonting som med fördel görs ofta.