Från a till o

Så kan motoroptimering förbättra prestandan

För vissa bilentusiaster duger inte riktigt den hastighet som erbjuds när bilen rullar ut från fabriken. Vissa föredrar att optimera motorn för att generera mer kraft eller göra den mer bränsleeffektiv. Men vad kan man då göra i form av motoroptimering när man känner att man skulle vilja ha lite mer drag i kärran?

För att förbättra bilens prestanda och kunna få den att köra snabbare – vilket såklart är någonting som alla fartdårar vill göra – krävs att förbränningen i motorn blir mer kraftfull, eller åtminstone mer effektiv. Det går inte att helt enkelt öka tillflödet av bränsle till motorn, eftersom det krävs en fin balans mellan syret i luften och bränsle för att förbränningen ska kunna uppstå. Därför krävs det att motorn i din bil tar in mer luft och samtidigt mer bränsle. Det finns dock olika sätt att öka denna motoroptimering på. Nedan går vi igenom två sätt på vilka det går att utföra motoroptimering. Det finns dock betydligt fler än så, bland annat så kan du chiptrimma motorn.

Kompressor

Ett vanligt sätt att optimera en bilmotor på är att använda sig av en kompressor. Kompressorn komprimerar den luftintaget och gör att mer luft kan föras in i motorn. Tillsammans med mer bränsle ger detta motorn mer kraft.

Denna typ av motoroptimering kan ofta ge uppemot 50 procent fler hästkrafter, förutsatt att installationen sker på ett korrekt sätt. Genom att låta installera en kompressor i en normalstor bil kommer du få en bil som beter sig som ett betydligt större och mer kraftfullt fordon.

Luftfilter

Genom att byta ut luftfiltret i bilen, kan du öka luftintaget till motorn. På så sätt kan du åstadkomma en mer effektiv användning av den luft och det bränsle som tillförs motorn. Samtidigt kan filtret blockera partiklar som över tid försämrar motorns prestanda.

Högkvalitativa luftfilter används ofta vid motoroptimering och har en betydligt högre kvalitet än de som medföljer bilen som standard. De är ofta enkla att installera och går dessutom att rengöra. Genom att rengöra luftfiltret kan du på ett kostnadseffektivt sätt säkerställa att prestandan inte försämras över tid.