Från a till o

Polyuretan – det mångsidiga materialet

Många som utvecklar produkter letar efter lämpliga material. Polyuretan är ett populärt materialval eftersom det är mycket mångsidigt och kan varieras när det gäller konsistens och form. Det är dessutom ett mycket tåligt material både när det gäller väder, temperatur och om det utsätts för olika vätskor.

Polyuretan eller PUR som det också kallas är ett plastmaterial som har oändligt många användningsområden. Det är ett material som kommer i många olika former och hårdhet. Det kan vara skumfyllning i en isolering eller gjutas i en form och bli hårt och beständigt. Polyuretan är därför ett mycket användbart material vars egenskaper överträffar de flesta andra plastmaterial. Du som ska tillverka något bör fundera över om din produkt kan göras helt eller delvis i polyuretan. Kontakta en tillverkare som tillverkar i polyuretan för att få veta mer.

Många goda egenskaper

Polyuretan kan varieras från mjukt och töjbart till formstabilt och hårt. Det är temperaturbeständigt och behåller sina egenskaper även fast de utsätts för höga eller låga temperaturer. Det har även så kallad god lastupptagningsförmåga, vilket betyder att den form som det gjuts i inte förändras så mycket när materialet belastas. En annan egenskap som gör polyuretan till ett mycket populärt material är att det är dämpande och slittåligt. Det betyder att det kan nötas eller utsättas för mekanisk nötning utan att slitas. Polyuretan är mycket uppskattas för sin motståndskraft och det är även naturligt ljusdämpande till sin karaktär. En ytterligare god egenskap hos polyuretan är att det tål både väder och kemikalier. Det är helt enkelt ett beständigt material som klarar av vätskor som bensin, oljor och lösningsmedel. Det går även att använda under vattnet eller i utemiljöer som utsätts för sol, vind och väder. En sista egenskap hos polyuretan som gör det till ett mångsidigt och populärt materialval är att det har mycket stark vidhäftning. Det betyder att det är enkelt att fästa i andra material som metall och plast. Om du ska utveckla en produkt där flera material behöver förekomma så är alltså polyuretan lämpligt om vidhäftningen måste vara god.