Från a till o

Bubbelplastens genombrott

Vad är egentligen bubbelplast och varför använder man bubbelplats. Bubbelplats uppfanns av en amerikan och en schweizare av en ren slump på 50 talet. Tanken var att uppfinna en ny tapet som skulle vara enkel att ta av väggen men försöket misslyckades och istället uppfann de ett emballage för att skydda ömtåliga saker. Bubbelplast är som namnet intygar gjort av plastfolie med inbyggda små bubblor. Det man kanske främst förknippar bubbelplast är att ”poppa” bubblorna vilket både barn och vuxna tycks tycka är en rolig sak att fördriva tiden med.

Vad kan man använda bubbelplast till?

Som sagt bubbelplast är till för att förvara ömtåliga saker. Men det går också bra att använda till andra saker så att man inte slänger plasten i soporna. Bubblorna är t.ex. bra på att reglera temperatur. Det hjälper att hålla både kyla och värme. Det går bra att isolera rör på vintern och även att hålla vattenflaskan sval på sommaren. Även krukväxter kan ha nytta av bubblorna. Genom att isolera växter mot snabba temperaturändringar så de kan överleva längre. Genom att använda sin fantasi kan bubblorna ha många användningar och kan också kallas ”gröna” bubblor då det kan återanvändas om om om igen.

Hur skyddar man sina produkter med bubbelplast?

Bubbelplast är ett stötdämpande skyddsmaterial och är ett av de bästa förpackningsmaterial. När man använder bubbelplasten behövs generellt inget annat extra skydd. Det är rent och dammfritt och kan som informerats ovan återanvändas på många olika sätt. Det är också ett utmärkt material att använda om man ska skicka saker med post. Det väger nästan inget och är i ett mindre behov av utrymme vilket i sin tur leder till lägre kostnader än vad det skulle ha kostat att skicka med ett annat skyddsmaterial.

Varför är det roligt att trycka sönder bubblorna?

Det är en fråga som är svår på att svara på och har blandade uppfattningar. Är det för att vi som små alltid fick höra av våra föräldrar att man inte fick trycka sönder de där bubblorna eller är det den lilla explosionen som gör det spännande? I vilket fall som är bubbelplast ett material som omsätter miljardsiffror. Så om man tycker den där lilla smällen är rolig eller inte kan man ha i tanken att den är värd stora summor. Vem kunde veta det när den uppfanns av ett misstag i ett trångt garage på 50 talet?