Från a till o

Game of Thrones

Finns det verkligen någon därute som inte har sett, eller åtminstone hört talas om, den otroligt framgångsrika och spännande äventyrsserien Game of Thrones?! Serien är en amerikansk fantasydrama som är skapat för TV-rutan av David Benioff och D.B. Weiss.

Game of Thrones är en anpassad version av A Song of Ice and Fire som är en serie av fantasynoveller som är skrivna av George R. R. Martin. Den första novellen är just A Game of Thrones. Serien handlar om makt, lust, heder och förräderi där vi får följa olika familjers och karaktärers kamp om den åtråvärda järntronen. Ingen går säker i sin kamp där vintern kommer allt närmare.

Serien spelas in i många olika länder runt om i världen så som Storbritannien, Kanada, Kroatien, Island, Malta, Marocko, Spanien och USA. Serien hade premiär i USA den 17:e april 2011 och då på streamingtjänsten HBO. I dagsläget finns sju säsonger och alla fans väntar på den åttonde säsongen som planeras ha premiär 2018 eller 2019.

Serien innehar många olika spännande karaktärer. Sean Bean är en av dem och spelar Lord Eddard “Ned” Stark som är Stark-familjens överhuvud. Jon Snow kanske ni har hört talas om, och spelas av Kit Harrington, medan den norske skådespelaren Kristofer Hivju spelar Tormund Giantsbane. Han spelar till exempel polis i den nyare Beck-filmerna.

En otrolig framgång

Att serien har nått en otrolig framgång kan nog de flesta skriva under på och man skulle kunna säga att den har blivit en av vår tids TV-succéer med fans över hela världen. Antalet tittare per säsong når nya rekordhöga siffror och har vunnit otaliga priser. Serien har bland annat vunnit 38 (!) Primetime Emmy Awards för bland annat Outstanding Drama Series, tre stycken Hugo Awards för Best Dramatic Presentation, Peabody Award och fyra nomineringar för Golden Globe Award för Best Television Series – Drama.

Även de skådespelare som finns med i serien har vunnit och nominerats. Till exempel har Peter Dinklage vunnit Primetime Emmy Awards och vår egna svenske Max von Sydow har nominerats för hans prestationer i serien. Serien har fått strålande kritik för sina komplexa karaktärer och story medan den frekventa användningen av nakenhet och våldsamhet har fått negativ kritik.