Från a till o

Var din egen datahjälp

Var din egen datahjälp

Istället för anlita någon tekniker, vilket kan bli dyrt ibland, är det bra att själva kunna vara sin egen datahjälp. Det blir mycket billigare, samtidigt som du får en bättre expertis på datorer och kan hjälpa andra som har problem med sina datorer. Att fixa avancerade problem är givetvis svårt utan stor kunskap, men mindre saker kan ibland vara förvånansvärt enkla att lösa på egen hand.

Starta om datorn

Om du anlitar professionell datahjälp kan det här vara den första frågan du får. Det tycks nästan vara alltför enkelt att en simpel omstart skulle fixa ditt problem – men påfallande ofta fungerar det. Innan du försöker dig på någon annan åtgärd är det bra att alltid starta om datorn. I första hand bör du göra det genom att klicka dig fram till ”Omstart”, men om datorn har fryst kan du behöva hålla ner på/av-knappen i några sekunder. Vänta gärna några sekunder efter att du har stängt av den, innan du sätter på den igen.

Problemidentifiering

Det kan gå att identifiera ett problem på egen hand, utan att behöva anlita någon IT-kunnig för datahjälp. Försök att tänka tillbaka till första gången då du märkte att datorn började få problem. Var det något särskilt program installerat? Eller ändrade du något i mjuk- eller hårdvara? Har du laddat ner något osäkert program på senare tid? Genom att utesluta vissa alternativ, eller åtminstone samla ett par möjliga tänkbara orsaker till problemen, finns det en chans att du kan lösa det själv. Om inte, har du bra information att dela med dig av till en tekniker, om du bestämmer dig för att anlita datahjälp.

Kolla alla kablar

Ofta sitter problemen ”inne” i datorn, men det händer att kablar och annan hårdvara går sönder. Till exempel kan det vara en strömkabel med glapp i som förhindrar din dator från att starta. Om inte musen eller tangentbordet fungerar kan de ha kopplats ur, eller även där ha glappande sladdar. Ofta kan man upptäcka glapp genom att pilla lite på kabeln nära uttaget. Är det glapp kommer t.ex. musen att fungera lite snabbt, för att sedan kanske lägga av igen. Om den inte fungerar igen går det dock inte att utesluta att det är glapp, då glappet kan vara rejält.

Om problemen kvarstår kan det vara dags att låta en professionell titta på problemet, beställ datorhjälp enkelt och smidigt.