Från a till o

Om rakning och rakhyvlar för honom

Att använda rakhyvlar kan vara lite av en vetenskap, åtminstone märker man det när man börjar läsa på och lära sig mer. Ska man vara helt rätt och riktig finns ett rätt sätt att raka sig på också, och förutom dom klassiska hyvlarna finns en rad andra verktyg för ändamålet. Här kan du läsa mer om rakning och rakhyvlar – för honom.

Olika typer av rakhyvlar

Vanliga rakhyvlar finns i olika varianter och främst är det antalet blad som skiljer sig åt. Utseendet kan givetvis också skilja sig, från budget till lyx – det finns sådana som köpt i vanliga matvaruaffärer och sådana som köps som barberare eller i specialiserade butiker. Likt för dom flesta är dock att man får ett slätt och mjukt resultat.

Under kategorin rakhyvlar hittar man även så kallade säkerhetshyvlar, som till utseendet påminner om dom ”vanliga” men som både känns och ser lite lyxigare ut. Dessa har endast två rakblad och gör kort och gott rakningen säker och enkel.

Andra rakverktyg

Rakhyvlar används av många men det finns också dom som föredrar rakapparat. Det är ett bra verktyg för den som inte vill ha ett renrakat ansikte, utan som hellre lämnar lite stubb. Men det finns också mer att välja bland, lite mer ovanliga rakverktyg:

  • Rakkvinar – En rakkniv påminner lite om en fickkniv, där själva bladet fälls in och ut ur skaftet. Att raka med rakkniv kräver viss teknik, till skillnad från när man använder en vanlig rakhyvel. Knivbladet är otroligt vasst men effektivt för den som vill forma sitt skägg eller sin mustasch på ett särskilt sätt.
  • Shavetter – En shavett är en typ av rakkniv, har samma fickknivsliknande design men har utbytbara blad. Man behöver alltså inte underhålla kniven med att slipa bladet och annat, utan man byter till ett nytt när det har gjort sitt.

Raka rätt

Med rätt verktyg kan man tro att rakningen blir enkel men det finns faktiskt några saker att tänka på för att få ett bra resultat. För det första är det bra att använda någon form av raklödder och för det andra ska man alltid se till att raka i hårets riktning. Ett annat tips är att strama upp huden så mycket det går för att få en nära rakning – och givetvis bör det hela avslutas med en återfuktande kräm.