Från a till o

Reserver vid behov

Minns du SMS-lånen? De kom till Sverige 2006 och fick genast stor uppmärksamhet i media. Plötsligt utmanades storbankerna av nya små finansinstitut som lovade snabba lån via SMS. Det var revolutionerande. Sedan dess har utvecklingen gått vidare och SMS lån tecknar man idag inte via SMS utan med datorn – eller för all del via webbläsaren i mobilen.

För oförutsedda behov

SMS lånet fyller en funktion på lånemarknaden genom att de gör det möjligt att låna pengar snabbt. En oförutsedd utgift kan drabba vem som helst. Då kan det vara bra att med några knapptryck kunna få ett litet lån utbetalat till bankkontot. Tänk bara på att SMS lånet är tänkt att vara just det – en räddare i nöden. Om du har en utgift som du kan planera och du kan vänta i ett par-tre dagar på att lånet ska betalas ut då är det billigare med ett privatlån.

Ansök online

Det finns mängder med SMS lån att välja bland. Använd dig av en jämförelsesajt för att hitta det billigaste lånet. De skiljer sig åt ganska mycket både när det gäller räntan och avgifterna. Titta gärna på den effektiva räntan eftersom den visar vad lånet kostar totalt sett. Alla SMS lån har enkla ansökningsformulär på nätet. Du anger namn, personnummer och eventuellt ytterligare några uppgifter. Därefter ansöker du och signerar med BankID eller Mobilt BankID.

Nästan alla långivare brukar ge svar direkt efter att du skickat in din ansökan. Du behöver alltså inte vänta på att få ett erbjudande med posten utan svaret dyker upp på skärmen. När du tackat ja till lånet sker utbetalningen ofta på en gång. Om du har samma bank som långivaren kan det hända att pengarna kommer in på bankkontot på en gång. Praktiskt!

Återbetalningar av SMS-lån

SMS lån brukar ha mycket kortare återbetalningstid än privatlån. Återbetalningstiden kan variera från någon månad upp till något år. Ju längre återbetalningstid du väljer desto dyrare blir givetvis lånet. Ett tips är att sätta upp ett autogiro så att det dras ett belopp automatiskt från ditt bankkonto i slutet av varje månad. På så vis riskerar du inte att missa en inbetalning.

Tänk på att du när som helst kan betala tillbaks hela lånet. Då tillkommer inga extra avgifter. Du kan också välja att betala in ett större belopp en viss månad och blir det mindre ränta att betala totalt sett.