Från a till o

Robotar på webblager

Nätbutiken Komplett.se är den svenska förgreningen av den norska hemelektronikjätten Komplett Services AS. Företaget ingår i koncernen Komplett Group som med sina 16 nätbutiker omsätter totalt 7,1 miljarder kronor årligen och har 800 anställda. Förutom datorer och annan hemelektronik, säljer koncernen också babytillbehör, skönhetsprodukter, apoteksprodukter, banktjänster, försäkringstjänster och resor. Många av dessa butiker riktar sig enbart mot den norska marknaden men flertalet riktar sig också till svenska, danska, finska och tyska konsumenter. Koncernen tillverkar över 35 000 skräddarsydda datorer per år och är Nordens största producent av PC-datorer.

Företagets miljöarbete inkluderar bland annat en miljöpolicy, ett fortlöpande arbete för minskning av koldioxidutsläpp från transporter, insamling och återvinning av elektronikskrot, källsortering, miljövänliga emballage samt reducering av elförbrukning. Företaget tar också ett socialt ansvar genom sitt samarbete med en organisation som tillhandahåller undervisning för peruanska gatubarn.

Robotlagret

I norska Sandefjord ligger Kompletts lager, den produktionsavdelning som bygger ihop datorer utifrån de datordelar kunderna valt och företagets egen datahall med cirka 450 servrar som driftar koncernens olika webbshoppar. Redan 2007 investerade Komplett i ett robotbaserat lagersystem, där ett stort antal robotar plockar de ordrar som kommer in i systemet. Anledningen till att man valde att göra denna satsning var för att man ville minska leveranstiden och effektivisera plocksystemet.

På det rutnät bestående av 2 125 hålade rutor som lagret består av arbetar 55 robotar med att plocka ordrar. Varje hål har kapacitet för 16 lådor staplade på varandra, vilket innebär att lagersystemets totala kapacitet uppgår till hela 34 000 lådor! Robotarna är batteridrivna och styrs av en central via trådlös kommunikation. För att optimera arbetet placeras populära produkter högre upp i stapeln för enklare åtkomst men robotarna kan också samarbeta för att plocka fram produkter som är placerade längre ner i en stapel.

Packningen av produkterna sker dock för hand. Ett tiotal mänskliga packare tar emot de lådor som robotarna levererar till packcentralen och packar manuellt varorna i kartonger som sedan levereras till kund. I genomsnitt packar en medarbetare ungefär 100 varor i timmen, vilket är en markant ökning från de 100 varor per dag en genomsnittlig anställd plockade före införandet av robotsystemet!

Större intresse för shopping på internet

Någonting som är en utmaning för de som jobbar med postorder och ehandel är leveranstiderna. Det krävs snabb hantering för att man skall kunna hålla kvar sina kunder och att hantera logistiken rätt är svårt! I Sverige finns ett flertal företag som visat att det är fullt möjligt att tillgodose behovet av snabb orderhantering och Daniel Mühlbach är involverad i fler än ett sådant. Efter att ha startat Lensway och sedan gått vidare till Footway som grundades kort efter. Här finns en förteckning av de bolag Daniel Mühlbach nu driver.