Från a till o

Så får du bukt med nagelsvamp

Nagelsvamp är tyvärr inget ovanligt att drabbas av men är ack så jobbigt då det är fult och kan leda till olika besvär. Oftast uppstår problemet på tånaglarna. Vanliga symtom på detta besvär är gula eller vita missfärgningar på naglarna eller att de blir tjocka, mjuka och sköra. Ibland kan även nageln gå sönder eller lossna och huden bredvid kan fjälla. Smärta kan uppstå när till exempel nageln har lossnat eller trycker mot skorna.

Nagelsvamp smittar mellan människor men är dock relativt ovanligt hos barn. Alla kan dock drabbas av svamp under naglarna men det är vanligare hos personer som:

  • Är över 60 år på grund av sämre blodcirkulation och tjocka naglar.
  • Är barfota i fuktiga miljöer som exempelvis badhus eller allmänna omklädningsrum.
  • Bär täta eller trånga skor.
  • Har en skadad nagel eller hudsjukdom som till exempel psoriasis.
  • Har fuktiga eller svettiga fötter och fuktiga strumpor.
  • Lider av kronisk fotsvamp.

Så kan du behandla din nagelsvamp

Även om nagelsvamp inte är någon rolig historia finns det olika typer av behandlingar som du kan genomgå. En diagnos från läkare som styrker att du har fått just detta fotbesvär är givetvis att föredra eftersom symptomen inte alltid beror på just detta besvär. Symptomen kan också variera beroende på vilken sorts svamp som har orsakat en infektion på nageln. Oftast är det dock dermatofyter som orsakar nagelsvampen.

Behandlingen beror också på i vilket stadie nagelsvampen befinner sig i. Är dina besvär av det mildare slaget kan du oftast behandlas med receptfria läkemedel. I svårare fall kan dock ett receptbelagt läkemedel krävas för att få bukt med svampen. Oavsett vilket stadie är det bästa alltid att börja så snart som möjligt. Idag finns det en uppsjö av olika slags behandlingar såsom krämer och droppar för att du enkelt och smidigt ska kunna behandla din nagelsvamp själv.

Genom att verka förebyggande kan du minska risken för att drabbas av detta besvär. Detta gör du genom att bland annat hålla dina fötter rena och torra och använda bra skor. Om du ofta vistas i fuktiga miljöer kan du till exempel använda ett par badtofflor för att undvika risken att smittas.