Från a till o

Bada badtunna när man är gravid?

Bada badtunna när man är gravid?

Badtunna kan vara riktigt härligt. Särskilt skönt är det kanske under årets kallare dagar, när luften är kylig, men vattnet är varmt. En fundering som många har är dock om man kan bada badtunna när man är gravid. Det korta svaret är det är upp till var och en att bestämma – fram till dess att fostervattnet har gått. Anledningen är då att det finns risk för infektion.

Det finns inga tydliga riktlinjer. Däremot har studier visat att man bör undvika väldigt varma bad under de tolv första veckorna i graviditeten. Detta eftersom man tror att det finns en risk att fostret påverkas av värmen på olika sätt.

En barnmorska på 1177 säger att det är bra att känna på hur hett det är. Om det är väldigt varmt i er badtunna, så kan det vara bäst att låta bli – för att vara på den säkra sidan. Om det känns okej, kan du däremot bada om det är lite ljumnare i tunnan.

Hon skriver också att man tidigare avrådde från bad i bubbelpool under hela graviditeten. Men det här gäller alltså inte längre, även om vissa kanske fortfarande skulle avråda ifrån det. Anledningen till det är att man som gravid är lättare kan drabbas av urinvägsinfektioner och svamp. Idag finns dock inga tydliga riktlinjer kring detta, som nämnt ovan. Det är helt enkelt upp till var och en att bestämma hur man vill göra. Som också nämnt ovan kan det dock vara klokt att låta bli om badet är väldigt varmt.

Alltså: bada inte i badtunna i slutet av graviditeten, om fostervattnet har gått. Risken för infektion är större då.

Om ni planerar att basta efter en stund i er badtunna, är det bra att känna till att det är ofarligt under graviditeten. Kroppen kan lättare reglera värmen i en bastu, jämfört med ett bad. Med det sagt, så är det ändå bra att kliva ur bastun om det blir för varmt, enligt barnmorskan som skriver på 1177.

Hon skriver också att det är bäst att gå till barnmorskemottagningen och prata med en barnmorska – ifall du ändå känner dig osäker. När väl barnet är fött och graviditeten är klar, ja då finns det inget som hindrar dig från att krypa ner i en avkopplande badtunna från Hikki.