Från a till o

Stambyte – hur ofta? Frågor och svar

Stambyte – hur ofta? Den som har hand om driften av en fastighet under en längre tid – till exempel en fastighetsägare, en bostadsrättsförening eller en villaägare – kan behöva byta rör och ledningar. Många har funderingar kring när ett stambyte ska göras. I den här texten finns frågor och svar sammanställda om just det.

Stambyte – hur ofta ska det göras?

Den självklara frågan för den som funderar över stambyte; hur ofta ska det göras? Det finns inget exakt svar på det här. Det finns rekommendationer om att stammarna i en fastighet bör bytas någon gång mellan vart trettionde och vart sextionde år.

Rekommendationen baseras just på att stammarna i olika fastigheter generellt beräknas ha en livslängd på just 30 till 60 år.

Tätskikten då?

Tätskikten i våtutrymmen brukar hålla i ungefär 30 år. Därför är det vanligt att man låter ett stambyte – hur ofta det än görs – utföras i samband med att tätskikten börjar bli i sämre skick. En del väljer att inte låta rören bytas, utan enbart byta tätskikten. I sådana fall kan det innebära att stambytet väntar i 30 år till, vilket kan vara riskfyllt.

Visst kan rören klara sig så länge – och längre än så – men det gäller i sådana fall att man har god koll på rörens skick. Kanske behöver de renoveras under tiden. För den som är osäker rekommenderas det att anlita en fackman som kan göra en inspektion.

Hur ofta behöver stammarna bytas om man använder relining?

Relining innebär att man renoverar rören, vilket givetvis påverkar rörens skick till det bättre. Vissa anser dock att metoden bäst används till enstaka rör eller enskilda delar av rörsystemet. Således är det inte nödvändigtvis något som skjuter upp på ett komplett stambyte – utan snarare förhindrar att vissa hårt belastade rör behöver bytas i förtid.

Andra menar att relining är ett gott alternativ till ett komplett byte. Dock bör man ha i åtanke att nya tätskikt normalt inte är en del av processen – som ju det här med ett stambyte. Svaret på frågan ”Stambyte – hur ofta?” kan alltså variera beroende på om relining har gjorts eller inte.

Men det finns fler faktorer än så som spelar in, till exempel:

  • Kvalitet på arbetet
  • Rörens belastning
  • Rörens material