Från a till o

Infraröd teknologi i bastun

NASA var de första som använde sig av infraröd teknologi. De tog fram en värmealstrande handduk till rymdfärder. I Japan kan man hitta över 150 olika patent med denna teknologi. Infrarött ljus är som ”en knippe” solljus som inte bränner huden utan går in i kroppen och omvandlas till värmeenergi. Infrarött ljus är helt ofarligt för kroppen och ska inte blandas ihop med Ultraviolett ljus, röntgenstrålar eller mikrovågor. Det är det infraröda ljuset man tagit fasta på när man skapat den infraröda bastun.

Vad händer i kroppen i en infraröd bastu?

Det infraröda ljuset omvandlas till värmeenergi som ger ökad blodcirkulation och kroppen får hjälp att bli av med en mängd olika gifter och metaboliskt avfall. Samma process uppstår i en traditionell bastu, men med hjälp av det infraröda ljuset så ökar effekten avsevärt. Det ljuset gör även att immunförsvaret stärks, hud- och ledbesvär lindras och kaloriförbränningen ökas.

Enkla lösningar för såväl den lilla bostaden som den större villan

Efterfrågan av infraröd bastu har gjort att man tagit fram en rad produkter för att tillmötesgå olika önskemål. Det finns enheter som är anpassade för endast en person. Det enda som krävs är ett jordat eluttag där enheten kan kopplas in. Det här gör det möjligt även för personer som bor i lägenhet att skapa sin egen bastumiljö med infrarött ljus. Den lilla enheten är helt portabel och kan tas med till sommarstugan eller kolonilotten. Det går även att installera den infraröda teknologin i en redan befintlig traditionell bastu. Lösningar finns alltså för alla typer av bostäder och för olika antal personer.

Fördelar med infraröd bastu

  • Enkla installationer samt att det även finns portabla lösningar
  • Snabb uppvärmning, det tar bara några minuter att värma upp enheten
  • Det behövs ingen framförhållning utan spontaniteten kan styra bastandet
  • Billigare i drift än en vanlig bastu, cirka 40 % lägre kostnad
  • Effektiv hjälp med avgiftningsprocessen i kroppen

När avråds från att använda infraröd bastu?

  • Vid sjukdom som behandlas med receptbelagda mediciner bör man alltid kontakta sin läkare
  • Vid akut ledskada ska man avstå från infraröd bastu den första 48 timmarna
  • Akuta infektioner i tänderna är ett annat skäl för att avstå från bastun
  • Även gravida kvinnor bör vara försiktiga och känna efter om de mår bra av den ökade blodcirkulationen.